Články
Úvod Články Akné na těle. Příčiny vzniku a způsoby léčby.

Akné na těle. Příčiny vzniku a způsoby léčby.

Akné na těle. Příčiny vzniku a způsoby léčby.

Akné je onemocnění mazových žláz. Může se objevit na obličeji, zádech, předloktí – vlastně kdekoliv po těle, kde se tyto žlázy vyskytují ve zvýšeném množství. Akné je chronické, recidivující a geneticky podmíněné. O akné na obličeji můžeme dohledat poměrně mnoho informací, ale co dělat, když se potýkáte s akné na těle?

Proč vůbec akné vzniká?

Za vznikem akné stojí čtyři faktory:

  • Proteolytické enzymy v kůži, které způsobují odlupování odumřelých buněk, nejsou dostatečně aktivní. Vznikají tak komedony, které brání odvádění kožního mazu.
  • Hyperplazie mazových žláz – zvýšená produkce kožního mazu.
  • Rozmnožování patologických mikroorganismů v mazové žláze.
  • Imunitní reakce organismu na patologickou mikroflóru, která způsobuje záněty ve formě pustul nebo papul.

Je nutné podotknout, že příčiny akné nejsou vždy standardní. Zkrátka akné si nevybírá, kde se objeví.

Jak léčit akné na těle?

Jelikož akné je onemocnění mazových žláz, musí jej léčit dermatokosmetolog. Algoritmus léčby se skládá z několika fází.

První fází je externí medikamentózní terapie. Lékař ji předepisuje každému pacientovi individuálně s ohledem na stádium a vývoj onemocnění. Druhou fází je vnější lokální terapie. Komplexy vitamínů a minerálů (například vitamíny skupiny B) lze použít k podpoře fungování proteolytických enzymů a k prevenci tvorby komedonů. Zlepšují totiž metabolické procesy v epidermis. 

Pacientovi bývá předepisováno také speciální domácí ošetření. Například je nutností používání antikomedogenního a protizánětlivého sprchového gelu. Ten by měl obsahovat AHA kyseliny nebo vitamíny skupiny B. Někteří se domnívají, že akné lze léčit ultrazvukovým čištěním a peelingem, ale tím se bohužel neodstraní příčina, dokáže řešit spíše následky. Akné proto vyžaduje vnější epigenetickou léčbu, léky a používání hygienických přípravků předepsaných lékařem.

Důležité je si uvědomit, že nejzásadnější při léčbě akné je správné čištění. Nedoporučuje se používat peelingy, protože akné vyžaduje šetrné ošetření. Po očištění pokožky gelem by měla následovat aplikace protizánětlivého tonika bez alkoholu a poté zevní ošetření předepsané lékařem. V domácích podmínkách se hodí např. pleťová maska EnteFace, která mimo jiné výrazně zmírňuje zánětlivé projevy a jemně z pleti odstraňuje nečistoty různého původu. Nejlepšího efektu docílíte, když přípravek nebudete nanášet plošně, ale vyloženě na podrážděná nebo zanícená místa. Masku můžete aplikovat vícekrát do týdne.    

Nejlepší volbou je vyhnout se léčbě akné „na vlastní pěst“. Nepoužívat nic proto, že vám to doporučila kamarádka, které „ten krém hodně pomohl“. Zejména se vyvarujte agresivního čištění, které pokožku traumatizuje a naopak může být příčinou šíření infekce. A v žádném případě byste si neměli vymačkávat pupínky sami.

Prevence akné na těle

Pokud se bavíme o problematické pokožce na těle, zánětlivé procesy může způsobit nejen hormonální nerovnováha ale i běžnější věci – například těsné oblečení nebo pocení. Nostě proto více oblečení z přírodních látek a dobu nošení syntetických materiálů snižte na minimum.  

V případě aknózní pleti na těle platí stejné pravidlo, jako u pleti na obličeji: je nutná pravidelná a důkladná hydratace. Hydratační přípravky by však měly mít jemnou strukturu bez obsahu parafínu, vazelíny, silikonů a dalších komedogenních látek. Nakonec je třeba dbát i na složení pracích prostředků, jelikož vaše pokožka denně přichází do kontaktu s chemickými látkami, které obsahují.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode