Články
Úvod Články Alergie na chlad. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Alergie na chlad. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Alergie na chlad. Co to je a jak se s ní vypořádat?

Během chladného ročního období o sobě často dává vědět alergie na chlad neboli chladová kopřivka. Co to je a jak s ní lze bojovat, prozradíme v dnešním článku. Zároveň odpovíme na nejčastější otázky, které na téma chladové kopřivky zaznívají.  

Co je „alergie na chlad“?

Jedná se o formu kopřivky, kterou způsobuje chlad (buď studený vzduch nebo voda) zejména v kombinaci se studeným a vlhkým větrem. K projevům chladové alergie dochází nejčastěji na částech těla, které jsou chladu vystavené nejvíc např. tváře, krk nebo dlaně. Vyrážce obvykle předchází svědění kůže a bolest způsobená nízkou teplotou. Po celém těle nebo pouze na obličeji, horním rtu nebo očních víčkách se objevují různě velké puchýře a červené skvrny různých tvarů. Někdy se mohou slít a působí jako otok tkání postižené oblasti.

Jak těžký průběh může mít chladová kopřivka?

Pokud se kopřivka rozšíří po celém těle, může být svědění velmi silné doprovázené zvýšenou teplotou. Těžká forma alergie na chlad způsobuje celkovou slabost, bolest hlavy, dušnost a tachykardii. Občas si pacienti stěžují i na bolesti břicha a nevolnost.

U jedinců, kteří jsou na chlad velmi citliví, se může vyskytnout rychlý nástup alergických projevů, což v podstatě znamená anafylaktický šok. V takových případech může člověka zachránit pouze včasná lékařská pomoc. Ti, co již podobný stav prodělali, si při koupání v řekách nebo v moři musí dávat obzvlášť velký pozor. Především pak za horkého počasí: pokud by ve vodě došlo k anafylaktickému šoku, výsledek by byl nejspíš tragický.

U zhruba 5 % pacientů s alergií na chlad může také konzumace studeného jídla podle statistik způsobovat otok jazyka a krku. V některých případech dokonce stačí, aby si člověk umyl obličej studenou vodou nebo zmokl během letního deště, a dostaví se kopřivka.

Podmiňuje chladovou kopřivku věk?

Onemocnění se může rozvinout v jakémkoli věku. Nicméně průměrný věk nástupu je 25-30 let.

Jak lze chladovou kopřivku poznat?

Akutní a chronická chladová kopřivka se vyznačuje akutním nástupem a intenzivním svěděním obnažené pokožky – obličeje, rukou, někdy i celého těla. V místě svědění se brzy objevuje otok, který vypadá jako puchýř. Poté následuje vyrážka doprovázená intenzivním zčervenáním pokožky jako např. při bodnutí komárem. V závažných případech se objevuje zimnice, celková malátnost, bolesti kloubů a svalů, bušení srdce a výrazná slabost. Akutní projevy onemocnění mohou trvat týdny nebo dokonce měsíce. Klidně i celé chladné období roku. Recidivující kopřivka se vyznačuje sezónností: podzim, zima, časné jaro. K celoročnímu zhoršení dochází tehdy, když je pokožka v pravidelném kontaktu se studenou vodou.

Existují nějaké diagnostické metody, které pomohou odhalit citlivost člověka vůči chladu a nízkým teplotám?

Diagnostika chladové kopřivky je ve většině případů velmi snadná. Tito pacienti mají obvykle pozitivní kožní test provedený pomocí kostky ledu a patnáctiminutové aplikaci na pokožku.

Existuje vztah mezi chladovou kopřivkou a dalšími onemocněními?

Existují důkazy, že citlivost nebo přecitlivělost způsobují různá chronická onemocnění – sinusitida, tonzilitida, cholecystitida, zubní kaz a dokonce také helminti. Včasná a důkladná léčba těchto nemocí je proto i předpokladem pro odstranění alergie na chlad.

Co je příčinou vzniku chladové kopřivky?

Přesné příčiny alergie na chlad nejsou dosud známé. Víme však, že zvýšený stres, snížená imunita, dlouhodobá práce v chladném prostředí, kouření, nošení nevhodného oblečení nebo nekvalitní strava mohou k chladové kopřivce přispívat.

Příčinou mohou být i onemocnění jater, v nedávné době prodělané infekce, autoimunitní onemocnění, herpes virus či genetické predispozice.

Jak správně pečovat o pleť při chladové kopřivce?

Pleť je v tomto stavu přecitlivělá, proto vyžaduje důkladnou péči. Základní podmínkou  je nevystavovat se zbytečně chladu, poté je vhodné vsadit na vyživující kosmetické přípravky s obsahem rostlinných olejů a účinných hydratačních složek. Krémům, sérům a pleťovým maskám zdar! Buďte však opatrní při použití exfoliačních prostředků. Mohou totiž zapříčinit ještě větší podráždění. V případě, že se bez nich neobejdete, volte co nejšetrnější varianty. Například pleťovou masku Enteface. Obsahuje nejen jemné peelingové částečky, které účinně odstraňují odumřelé buňky, ale také rostlinné oleje a panthenol. Tyto složky na pleť působí uklidňujícím dojmem, regenerují a zároveň hydratují – což alergická pleť potřebuje.     

Jak na prevenci chladové alergie?

Postupně a pravidelně se otužujte. Obvykle se doporučuje začít vodními procedurami: třením, sprchováním a koupelemi. Nejvhodnější se začít s vodou o teplotě 36-38 stupňů, po několika dnech můžete teplotu snížit na 35-37 stupňů a po dalších třech týdnech na 34-36 stupňů. Objeví-li se po snížení teploty alergické reakce – kopřivka, pak je třeba teplotu vody zase o stupeň zvýšit. Po pěti až šesti dnech ji pak můžete zkusit znovu snížit. Postupně teplotu vody snižujte na +10 stupňů. Po proceduře se nezapomeňte osušit do froté ručníku, dokud pokožka nezčervená.

Lidé s alergií na chlad by si měli v mrazivém počasí před odchodem ven nanést na obličej, krk a ruce vrstvu dětského krému. Koupání v řekách, jezerech a dlouhodobý pobyt v chladu se nedoporučuje, aby předešli závažným reakcím.

Pro snížení rizika alergických reakcí během chladného období lékaři také doporučují dodržování následujících pravidel:
 

  • zkrátit dobu strávenou venku v chladu;
  • před pobytem venku používat výživný krém;
  • používat šetrnější mycí prostředky na tělo i ruce;
  • pořádně se oblékat a nezapomínat na čepice a rukavice;
  • sprchovat se teplou vodou a mýt si ruce pouze vlažnou vodou;
  • vsadit na zdravou stravu a vyhýbat se studeným jídlům;
  • užívat léky na alergii podle pokynů lékaře.

Lze alergii na chlad vyléčit?

Pokud se jedná o sekundární onemocnění – vznikla například po infekci, kopřivka zmizí, jakmile se vyřeší primární problém. Na druhou stranu, pokud se jedná o alergii, kterou si člověk sám „vyvolal“ geneticky nebo v důsledku specifického tělesného stavu, nelze ji rychle a snadno vyléčit. Medicína se spíše zaměřuje na kontrolu a zmírnění příznaků.

K úplnému odstranění alergie mohou být nutná poměrně závažná opatření, např. změna místa pobytu a přesun do oblasti s teplejším podnebím a bez nízkých teplot, omezené používání klimatizace v domácnosti a vyhýbání se studeným nápojům.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode