Články
Úvod Články Černé tečky – opravdu se jich musíme zbavit?

Černé tečky – opravdu se jich musíme zbavit?

Černé tečky – opravdu se jich musíme zbavit?

Zářivá, jemná a porcelánově hladká pleť je v současném světě vzorem ženské krásy, který ale bývá v reálném životě dosažitelný jen těžko. Máme představu o tom, co je akné a jak si ním poradit, jak na suchou pleť nebo drobná podráždění. Ale co „černé tečky“? Jde o přirozenou vlastnost pokožky, která ke zdravé pleti tak nějak patří nebo o nedokonalost, které se musíme každopádně zbavit? Popovídáme si o tom v dnešním článku.


„Černé tečky“, to jsou zpravidla dva příbuzné typy útvarů: Otevřené komedony („černé tečky“, nezánětlivé prvky akné) a tzv. sebaceous filaments, pro která je v češtině obtížné najít odpovídající synonymum (něco jako „mazová vlákna“). S obojím se potýkají lidé s mastným a smíšeným typem pleti. Tato pleť mívá rozšířené póry, což je v tomto případě naprosto přirozená strukturální vlastnost.

Veškeré komedony vznikají v důsledku poruch fungování pokožky. Přestože nejsou nebezpečné, měli bychom si na příčinu jejich vzniku dávat pozor. Základní problém spočívá v přílišné produkci kožního mazu. Tu může způsobovat nesprávná výživa, nedostatečné nebo naopak nadměrné čištění a používání komedogenní kosmetiky. Abyste dali produkci kožního mazu do pořádku, budete se v každém případě muset poradit s odborníkem, který nejen určí vhodnou čisticí a pečující kosmetiku, ale poradí vám také, jak často byste měli provádět domácí ošetření.

Na rozdíl od černých teček jsou informace o „mazových vláknech“ poněkud obtížně dohledatelné. Nejedná se o kožní onemocnění, tyto útvary se naopak vyskytují u mnoha lidí. Kvůli nedostatečným znalostem se bohužel často považují za zvláštní kožní onemocnění, ačkoli nejlepším řešením je v tomto případě nechat je být. Naše pokožka běžně neustále produkuje kožní maz a tak vlasové folikuly jemné pokožky obličeje téměř vždy obsahují jejich určité množství ve směsi s buňkami a bakteriemi. Tyto „tečky“ ale nejsou černé, nýbrž šedé nebo světlé, o něco však tmavší než přirozený odstín lidské pleti. V rozšířených pórech jsou jen mírně viditelnější a proto rozhodně nestojí za to, se s nimi zbytečně trápit.

Pokud máte vážný důvod a potřebujete mít dokonale hladkou pleť, může vám na chvíli pomoci hloubkové čištění – buď mechanické nebo pomocí kyseliny salicylové. Póry skutečně zůstanou čisté na jeden až několik týdnů. Postupně se ale vrátí do běžného stavu.

A pozor: velmi časté čištění není dobrý nápad. Navíc pohled na vyčištěné, ale přesto rozšířené póry (typ pleti se nám přece nezměnil, že) není až tak hezký, jak se může při prvním pomyšlení zdát. Agresivní čisticí prostředky určené k domácí péči mohou být velmi škodlivé. Navíc mírný nadbytek kožního mazu může být i plus, jelikož pomáhá chránit pokožku. Pravidelné nadměrné vysušování pak vede k většímu vylučování kožního mazu a je zaděláno na zdravotní problém. Namísto produktů s nálepkou „reguluje produkci kožního mazu“ je lepší vybírat kosmetiku s kyselinami a aplikovat ji opakovaně nebo, pokud je to pro vás pohodlnější, na pravidelnější bázi používat pleťové vody a masky s menším množstvím účinných látek. Pro péči v domácích podmínkách je vhodné volit masky s obsahem jemných peelingových částeček nebo účinných přírodních složek jako je například EnteFace.

Jelikož se rozšířené a ucpané póry se postupně zhoršují celkový stav pleti, objevilo se na současném kosmetickém trhu mnoho produktů určených právě k řešení těchto „problémů“. Na sliby výrobců si však dávejte: Ano, některé z přípravků skutečně fungují, ale účinek mizí hned, jakmile je přestanete používat. Ve většině případů se jedná o stále stejné čisticí přípravky s nadsázkou ale bez zvláštních efektů. Rychlá řešení lze najít i v oblasti dekorativní kosmetiky: nejen od korejských výrobců jsou už k dispozici různé produkty na „vyplnění pórů“ nebo vyhlazující podkladové báze. Jejich hlavními složkami jsou silikony, které mají „vyplňovat“ póry a zmatnit pleť.

Průsvitné „černé tečky“ na nose a bradě lze v případě potřeby snadno zamaskovat pomoci podkladových krémů: Dbejte ale především na kvalitu nikoliv kvantitu. Hydratační fluidy a séra jsou ideální pro mastnou pleť. Rovnoměrně nanesený tónovací krém, který co nejlépe odpovídá barvě pleti, přispěje k „dokonalému“ vzhledu více než zamaskované póry. Klíčová rada, pokud jde o „černé tečky“, ale zní: Jediný způsob, jak dosáhnout dokonalé pleti, je mít zdravou pleť. Přeměna ve Photoshopem upravenou verzi sebe sama je zbytečně dlouhá a náročná. Pochopit to je mnohem užitečnější, než se pouštět do pochybného boje s vymyšlenými nedokonalostmi.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode