Články
Úvod Články Jak během léta správně pečovat o mastnou pleť

Jak během léta správně pečovat o mastnou pleť

Jak během léta správně pečovat o mastnou pleť

Mastná pleť dokáže zejména v létě pořádně potrápit. S rostoucí teplotou se zvyšuje produkce kožního mazu. Klimatizovaný vzduch ve vnitřních prostorách a horký venkovní vzduch mají obecně nízkou vlhkost (jen 40-50 % oproti 70 %, což je norma), což vede k dehydrataci pleti. Velkou roli hraje i UV-záření. Aby se potřebná voda neodpařovala, mají pleťové buňky tendenci produkovat větší množství kožního mazu. Nežádoucím výsledkem je mastný lesk nebo ucpané póry a následné záněty, resp. akné. V dnešním článku najdete návod, jak přežít následující tři letní měsíce a udržet si zdravou pleť.

Pro začátek si pojďme připomenout, čím se mastná pleť liší od ostatních typů pleti.

  • Když si otřete čelo papírovým ubrouskem, téměř vždy na něm zůstane mastná stopa.
  • Po umytí a vyčištění se pleť navzdory použití vhodných přípravků začne brzy zase lesknout.
  • Matující přípravky poskytují okamžitý efekt, který však nevydrží dlouho. 
  • Mastná pleť je náchylná k zánětům a působí vizuálně hruběji než normální nebo smíšená pleť.   

Všechny výše uvedené příznaky mohou vyvolat snahu vyčistit pleť „jednou pro vždy“ pomocí drsných exfoliačních přípravků. Tyto pokusy ale ve skutečnosti stav pleti jen zhoršují, jelikož agresivní kosmetické produkty na jednu stranu sice účinně čistí, ale zároveň způsobují dehydrataci pleti. Kožní buňky proto následně rapidně zvyšují produkci kožního mazu ve snaze obnovit rovnováhu. Pleť se přestává lesknout jen po dobu trvání čištění a mastný lesk je brzy zpět v plné síle.

Důležitá poznámka: Mastný lesk se může objevit i při náhlých změnách teploty nebo během hormonálních změn v těle nejen v případě mastné. Tímto jevem trpí i smíšená nebo normální pleť. Ne náhodou je lesk častý problém v období dospívání. Akné a jeho pokročilé formy jsou obvykle důsledkem nesprávné péče o pleť.

Jak tedy zajistit, aby i problematická mastná pleť zůstala zdravá a vypadala v letním období skvěle?  

Základním pravidlem je věnovat mastné pleti maximální péči.

Jak už bylo zmíněno výše, nedostatek hydratace je základní zdroj všech problémů. Kosmetické produkty pro každodenní péči by měly hydratovat a neměly by obsahovat  alkohol, aby nedošlo k silnějšímu vysušení pleti. Na problematická místa se hodí bodové ošetření: zánět lze zmírnit použitím kyseliny salicylové nebo přírodního jílu. 

  • Produkty pro péči o mastnou pleť by měly být „nekomedogenní“, tj. obsažené složky by neměly způsobovat ucpávání pórů a následnou tvorbu černých teček, pupínků a zánětů. Při používání biokosmetiky je třeba dbát zvýšené opatrnosti: minerální oleje například mají komedogenní účinky.
  • Pravidlo pro dekorativní kosmetiku v létě zní: „Méně je více“. V horku se kosmetické přípravky mísí s kožním mazem a potem, což vytváří ideální prostředí pro šíření bakterií a bujení zánětů.
  • Čištění obličeje ráno a večer je důležité zejména v létě. Zanedbání této péče často vede k zánětům a zanechává pocit neupravené pleti. Pokud přes den hodně pracujete venku, plavete v bazénu nebo se opalujete na pláži, měli byste během dne také aspoň jednou uskutečnit čisticí rituál. Zbytky opalovacích krémů, mořská sůl, částečky písku nebo chemikálie z bazénu poškozují pokožku a opět vytvářejí „Petriho misku“ pro bakterie. Několikrát týdně se doporučuje dvacetiminutová domácí lázeňská kúra: Vyčistěte pleť běžným gelem nebo pěnou a poté naneste masku EnteFace, která hydratuje, vyživuje a zároveň jemně vytahuje nečistoty z pórů. Po dvaceti minutách odstraňte zbytky masky vlažnou vodou a naneste hydratační krém vhodný pro váš typ pleti.                                                  
  • Všechna agresivní čisticí a exfoliační ošetření nejlépe provádějte před nástupem aktivní sluneční sezóny. Patří mezi ně ošetření retinolem, střední a hloubkový peeling, botulinové terapie nebo broušení pleti. Vítaný je lehký peeling pro osvěžení pleti po dovolené nebo peeling, který pomáhá zbavit póry přebytečného mazu a nečistot.
  • Používání opalovacího krému s faktorem SPF 30 nebo vyšší je nutností. Vhodnější je lehká textura, například emulze nebo fluid. Ideální SPF krém pro mastnou pleť musí obsahovat rostlinné látky s protizánětlivým účinkem (výtažky z heřmánku, šalvěje), složky regulující tvorbu kožního mazu, matující komponenty jako například pudr, perlit nebo křemík.

Dodržování pravidel péče o mastnou pleť během letní sezóny se vyplatí na podzim, kdy se tělo bude muset znovu restartovat a přizpůsobit se nižším teplotám a vyšší vlhkosti. Správná letní péče dodá vaší pleti zdraví a energii, což jí umožní snazší reakci na změny okolního prostředí.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode