Články
Úvod Články Jak může plavání ovlivnit vaši pokožku a jak ji chránit

Jak může plavání ovlivnit vaši pokožku a jak ji chránit

Jak může plavání ovlivnit vaši pokožku a jak ji chránit

Ach, ta radost z plavání! Ať už se ponoříte do chladivého bazénu, cákáte se v oceánu, nebo plavete v klidném jezeře, plavání je skvělý způsob, jak překonat horko a získat pohyb. Plavání je sice osvěžující pro tělo i mysl, ale může se také podepsat na vaší pokožce. Pojďme si rozebrat, jak plavání ovlivňuje vaši pokožku a jak ji chránit, aby byla po celé léto zdravá a zářivá.

Jak plavání ovlivňuje vaši pokožku

Chlor v bazénech

Suchost a podráždění: Chlor, který se běžně používá k čištění vody v bazénu od bakterií, může zbavit vaši pokožku přirozených olejů. To může vést k vysušení, podráždění a dokonce svědění. Dlouhodobá expozice může zhoršit stavy, jako je ekzém.

Citlivost na chemické látky: U některých lidí se může vyvinout citlivost nebo dokonce alergie na chlór, což vede k zarudnutí, vyrážkám a nepříjemným pocitům.

Slaná voda v moři a oceánu

Dehydratace: Slaná voda může mít na pokožku dehydratační účinek, i když se může zdát, že plavání v oceánu je osvěžující. Výsledkem je, že po dni stráveném na pláži bude vaše pokožka napjatá a vysušená.

Exfoliace: Slaná voda může působit jako přírodní exfoliátor, což se může zdát prospěšné, ale může být příliš abrazivní, pokud již máte citlivou nebo suchou pokožku.

Sladkovodní jezera

Bakterie a řasy: Sladkovodní jezera mohou někdy obsahovat bakterie a řasy, které mohou vést k infekcím nebo podráždění kůže, zejména pokud je voda stojatá nebo znečištěná.

Obsah minerálů: V některých jezerech je vysoký obsah minerálů, které mohou také vysušovat nebo dráždit pokožku.

Jak chránit pokožku při plavání

1. Příprava na plavání

  • Opláchněte se: Před skokem do bazénu nebo do moře si opláchněte tělo sladkou vodou. To pomůže minimalizovat množství chlóru nebo soli, které vaše pokožka absorbuje.
  • Použijte ochrannou bariéru: Před plaváním použijte voděodolný opalovací krém nebo mléko, které vytvoří bariéru mezi vaší pokožkou a vodou. Hledejte výrobky, které obsahují složky, jako je oxid zinečnatý, který chrání před sluncem a zároveň vytváří fyzickou bariéru.

2. Během plavání

  • Zůstvejte hydratovaní: Před plaváním, během něj i po něm pijte hodně vody, aby byla vaše pokožka hydratovaná zevnitř.
  • Ve vodě buďte střídmí: snažte se nezdržovat se moc dlouho v chlorované nebo slané vodě. Časté přestávky na opláchnutí a nanesení ochranných krémů pomohou minimalizovat poškození.

3. Péče po plavání

  • Po plavání se opláchněte: Po plavání se důkladně opláchněte sladkou vodou, abyste se zbavili chlóru, soli nebo jezerních minerálů. Použijte jemný tělový mycí prostředek, který pokožku očistí, aniž by ji zbavil vlhkosti.
  • Pokožku hydratujte: Ihned po opláchnutí použijte bohatý hydratační krém. Hledejte přípravky se složkami, jako je kyselina hyaluronová, glycerin a ceramidy, které pomáhají doplnit ztracenou vlhkost a obnovit přirozenou kožní bariéru.
  • Zklidněte podráždění: Pokud je vaše pokožka podrážděná, použijte zklidňující krém nebo mléko s aloe vera, heřmánkem nebo ovesnými vločkami. Tyto složky pomohou zmírnit zarudnutí a podráždění.

4. Ochrana před sluncem

  • Opalovací krém: Před odchodem ven se vždy namažte širokospektrálním opalovacím krémem s ochranným faktorem SPF 30, a to i v zamračených dnech. Nanášejte jej každé dvě hodiny nebo častěji, pokud plavete a osušíte se ručníkem.
  • Ochranné oblečení: Pro větší ochranu před sluncem noste plavky s UV ochranou, například plavky nebo plavecké tričko.

Další tipy

Vyhýbejte se horkým sprchám: Po plavání se vyhněte horké sprše, která může pokožku ještě více vysušit. Místo toho používejte teplou vodu.
Hydratační masky: Jednou týdně si udělejte hydratační masku, abyste pokožce dodali vlhkost. Hledejte masky s přírodními složkami, jako je med, avokádo nebo okurka.

Zkontrolujte chemický složení vody v bazénu: Pokud máte vlastní bazén, pravidelně kontrolujte hladinu chemikálií, abyste se ujistili, že je vyvážená. Nadměrné chlorování může být pro vaši pokožku obzvláště škodlivé.

Díky těmto aktivním opatřením si můžete užívat všech radostí a výhod plavání a zároveň udržet svou pokožku zdravou a chráněnou. Ponořte se tedy směle do léta a nechte svou pokožku zářit stejně jasně jako slunce.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode