Články
Úvod Články Jak poloha při spánku ovlivňuje vaši pleť

Jak poloha při spánku ovlivňuje vaši pleť

Jak poloha při spánku ovlivňuje vaši pleť

Když přemýšlíme o péči o pleť, často se zaměřujeme na ošetření, produkty a vnější faktory, jako je sluníčko nebo znečištění. Méně známým faktorem ovlivňujícím pleť je však něco, čím trávíme třetinu svého života: spánek. Zejména poloha, ve které spíte, může časem výrazně ovlivnit vaši pleť a přispět ke vzniku vrásek, podráždění a dalších problémů. Podívejme se, jak vaše oblíbená poloha při spánku ovlivňuje vaši pleť a co můžete udělat pro minimalizaci negativních účinků.

Ale! Měli bychom vám připomenout, že si samozřejmě uvědomujeme, že často nemůžeme ovlivnit naše spánkové polohy :)))).

Spaní na boku: Častá příčina vzniku vrásek

Spaní na boku je jednou z nejběžnějších poloh při spánku, ale pro vaši pleť s sebou nese určitá rizika. Když spíte na boku, může tlak obličeje na polštář způsobit tvorbu vrásek, zejména v citlivých oblastech, jako jsou oči, tváře a čelo. Časem se tyto dočasné spánkové vrásky mohou kvůli neustálému stlačování a ohýbání pokožky změnit v trvalé vrásky.

Spaní na boku může také vést k nerovnoměrné struktuře pokožky a vyrážkám, pokud se v povlaku na polštář nahromadí nečistoty, olej a bakterie.

Co dělat: Pokud dáváte přednost spánku na boku nebo je to pro vás nejpohodlnější poloha, můžete podniknout několik kroků ke snížení jeho vlivu na vaši pokožku. Použití hedvábného nebo saténového povlaku na polštář může pomoci minimalizovat tření a snížit tlak na pokožku. Také pravidelné střídání stran během spánku pomůže rovnoměrněji rozložit zátěž a zabrání tomu, aby jedna strana vašeho obličeje stárla rychleji než druhá.

Spaní na břiše: Nejvíce zatěžující pro vaši pleť

Spaní na břiše představuje největší riziko pro zdraví pokožky. V této poloze je váš obličej přímo přitisknutý k polštáři, což vytváří značný tlak na pokožku. To může urychlit tvorbu vrásek, zejména kolem úst a na čele. Spaní na břiše navíc zvyšuje pravděpodobnost ucpání pórů, protože pokožka nemůže správně dýchat a polštář absorbuje oleje a bakterie.

Co dělat: Pokud spíte na břiše, použijte polštář na tělo a přesuňte se do polohy na boku nebo dokonce přejděte na spánek na zádech. Drobné úpravy, například používání měkkého a hladkého povlaku na polštář, rovněž pomohou minimalizovat škodlivost této polohy.

Spaní na zádech: Poloha na zádech: ideální poloha pro zdravou pokožku

Spaní na zádech je často považováno za nejlepší polohu pro udržení zdravé pokožky. V této poloze není váš obličej v kontaktu s polštářem, což snižuje pravděpodobnost vzniku vrásek způsobených tlakem. Spánek na zádech také umožňuje, aby přípravky pro péči o pleť nanesené před spaním zůstaly déle na pokožce a nevstřebaly se do povlaku na polštář.

Spánek na zádech také minimalizuje možnost podráždění a akné způsobené bakteriemi usazenými na povlacích na polštáře.

Co dělat: Pokud se vám spaní na zádech přirozeně nelíbí, zkuste si na něj postupně zvyknout pomocí podpůrných polštářů, které vám vyvýší hlavu a krk, nebo si pod kolena umístěte polštáře pro větší pohodlí. Postupem času si tak osvojíte polohu při spánku, která je prospěšná jak pro vaše celkové zdraví, tak pro vaši pokožku.

I když nemůžeme mít vždy úplnou kontrolu nad polohou při spánku, uvědomění si jejího vlivu na pokožku nám může pomoci předcházet předčasnému stárnutí a dalším kožním problémům. Spánek na zádech zůstává pro udržení mladé a zdravé pokožky nejpřínosnější, ale pokud to není možné, používání hedvábných povlaků na polštáře a pravidelné střídání poloh může i tak poskytnout určitou ochranu.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode