Články
Úvod Články Jak vybrat kosmetiku pro teenagera?

Jak vybrat kosmetiku pro teenagera?

Jak vybrat kosmetiku pro teenagera?

Pokud jde o péči o pleť, teenageři neustále opakují ty stejné chyby. Nejčastější je nadměrné používání dekorativní kosmetiky a zanedbávání každodenní péče o pleť. Výběr nevhodných přípravků, nevyhnutelně vede ke zhoršení stavu pleti, až ke vzniku akné. Stručný přehled péče o pleť v období adolescence najdete v našem novém článku. 

 

Úvod do kosmetické rutiny

 

Experimenty s kosmetikou – v oblasti produktů pro péči a líčení děti obvykle začínají u výrobků, které používají rodiče. Zkouší například tatínkovu pěnu na holení a kolínskou, maminčin parfém, pleťový krém nebo rtěnku. Když na tyto první pokusy přijdete, měli byste si s dítětem promluvit o základech správné péče o pleť: nejdříve čištění, tonizace a hydratace, teprve pak následuje aplikace make-upu. Aby si nové znalosti osvojily, můžete dětem pořídit speciální dětskou kosmetiku. Tyto výrobky jsou hypoalergenní a bezpečné pro jemnou dětskou pokožku.

 

Pubertální experimenty 

 

Pokud se v období dětství kosmetika používá jen ze zvědavosti, v období dospívání pak dívky i chlapci začínají používat kosmetické přípravky na denní bázi. Málokdo si přitom před koupí krému nebo pleťové vody nechá poradit od kosmetologa. Hormonální změny, k nimž dochází v období dospívání, se mohou projevit v podobě akné, zarudnutí i dalšími nepříjemnými příznaky. Jediným správným řešením je v této situaci včasná konzultace a pomoc dermatologa nebo kosmetologa. Nejčastěji praxí, zejména u dívek, jsou však pokusy o zamaskování nedokonalostí pleti pomocí make-upu, korektoru a pudru. A po takovém líčení je nutné provést důkladné čištění. 

 

Vyskytují se dvě varianty:

 

(a) Čištění je prakticky zanedbávané. Pleť přetížená make-upem nemůže dýchat; kožní maz, nečistoty z vnějšího prostředí a kosmetika vytvářejí v pórech „koktejl“, který je ideální živnou půdou pro bakterie. Výsledkem jsou černé tečky, lesk, neupravený vzhled a akné. 

(b) Použití velmi drsných peelingových prostředků k čištění. Mylná představa zní: „Cítím, jak se mi pokožka po umytí napíná a stahuje se, to znamená, že jsem ji dobře vyčistil/a.“ Právě tento pocit ale znamená pouze to, že pleť není dostatečně hydratovaná a proto začíná produkovat ještě více kožního mazu, aby se problém sama pokusila vyřešit. Hrubé, abrazivní částice navíc způsobují mikropoškození pleti. Ve výsledku se dostaví mastný lesk, který podněcuje zánět.  

 

Mladí muži většinou make-up nepoužívají, obvykle však ani nevěnují více času na čištění pleti. Návštěvu kosmetologa rovněž považují za „dámskou / holčičí záležitost“. O něco později jim do rutinny přibývá holení, které pleť dráždí. Výsledkem je: vysušená, problematická pleť, mastný lesk a akné.

 

Zásady denní péče

 

Na co je tedy třeba pamatovat při výběru produktů péče o pleť v dospívání, abyste těmto nepříjemným následkům předešli? 

 

 

  • Zhruba ve 14-15 letech je vhodná navštíva kosmetologa, který správně určí typ pleti. V dospívání se nejčastěji jedná o smíšený nebo mastný typ, musí to ale potvrdit lékař. Pokud konzultace proběhne včas, jedná se o jednorázovou finanční investici. V případě těžší formy akné jde o dlouhou a nákladnou léčbu.
  • Pro denní péči si pořiďte tři kosmetické produkty: čisticí přípravek, tonikum a hydratační krém. Přípravky musí být jemné, nesmí obsahovat alkohol ani drsné abrazivní částice (např. prášek z meruňkových jader). Pro dosažení požadovaného efektu byste pečující přípravky měli používat ráno i večer.   
  • Pořiďte si kosmetické přípravky pro extra péči. V období puberty se jedná zejména o přípravek, který se aplikuje lokálně na pupínky, a pleťovou masku, kterou je vhodné používat alespoň jednou týdně. Praktická varianta vhodná pro chlapce i dívky je maska EnteFace, která nejen jemně čistí pleť, ale má i matující účinek. Jako vždy však platí zlaté pravidlo – méně je více, nic se nesmí přehánět: pokud se maska používá denně, pleť „zleniví“ a přirozený proces čištění se naruší. 
  • Stav své pleti sledujte a na změny bezprostředně reagujte. Pupínky a zánětlivé projevy se mohou objevit navzdory správné péči. Pokud jste si jistí, že používáte správnou kosmetiku a přesto vás trápí problematické pleť, co nejdříve se obraťte na lékaře s žádosti o konzultaci a také krevní testy. Zároveň je třeba si uvědomit, že na stavu pleti se také významným způsobem odráží stav zažívacího traktu: velké množství kožních problémů způsobuje špatná strava, v níž převažují rychlé cukry a fast food, s nedostatkem zeleniny vitamínů a vlákniny.
GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode