Články
Úvod Články Jakou kosmetiku si sbalit na dovolenou?

Jakou kosmetiku si sbalit na dovolenou?

Jakou kosmetiku si sbalit na dovolenou?

Sbalit si na dovolenou kosmetickou taštičku je náročný úkol, obzvlášť když máte k dispozici jen příruční zavazadlo. Podle předpisů leteckých společností musí být totiž všechny tekutiny, gely a krémy zabaleny v průhledném sáčku, přičemž jednotlivé balení nesmí přesáhnout 100 ml a celkový objem nesmí být větší než jeden litr. Jinými slovy, můžete si vzít například jen 10 lahviček o objemu 100 ml. Zaměřme se tedy na to, bez čeho se na dovolené opravdu neobejdeme a co zase naopak můžeme v klidu nechat v koupelně.

Některé značky mají speciální cestovní mini řady, které obvykle obsahuje všechny oblíbené produkty v balení s menším objemem. To je ale zároveň i nevýhoda – produkty pak obyvkle jsou obvykle vyjdou dvakrát dráž než pokud je kupujete v obvyklém množství. Racionální přístup k věci je zbytečně neutrácet a koupit si jen to, co opravdu potřebujete, a zbytek si vzít z domu.

 

Základní péče


Patří sem známá „trojka“ tj. čisticí přípravek, hydratační tonikum a hydratační pleťový krému vše vhodné pro váš typ pleti. Používejte pouze produkty, které jste vyzkoušeli a kterým důvěřujete, neexperimentujte. Kombinace „nový produkt plus sluneční záření“ může vykouzlit alergii, podráždění a další nepříjemné následky. Pokud máte mastnou nebo smíšenou pleť, produkty by měly být nekomedogenní, případně matující. Hydratační krém by měl obsahovat SPF 30 nebo 50, abyste v případě, že zapomenete na opalovací krém, měli pleť stále chráněnou.

Neplýtvejte v kosmetické tašce místem na opalovací krémy a tělové mléko po opalování. Můžete si je koupit na místě v lékárně nebo v duty-free obchodě ještě na letišti. Ani zde ale nemusíte experimentovat. Vyberte si produkty, které už máte vyzkoušené. Dále je vhodné vzít si s sebou make-up, korektor, řasenku, šampon a kondicionér. Dekorativní kosmetiku v potřebných odstínech nejspíš po cestě nenajdete, hotelové produkty pro vlasy vám zase nemusí vyhovovat, což je v případě vlasů dost kritické.

Pokud jde o váš oblíbený parfém, je dobré pořídit si předem cestovní verzi. A nezapomeňte, že kořeněné orientální vůně v horku „vyznívají“ velmi těžce – proto je lepší sáhnout po lehčí vůni.      

Nemusíte zvlášť pořizovat ani termální vodu – hydratační tonikum přelijte do lahvičky s rozprašovačem, bude to bohatě stačit.   
 

Péče navíc

 

  • Oční krém. Tato tuba nebo nádobka obvykle není větší než 50 ml, takže je ideální na cesty. Pokožka kolem očí je velmi citlivá, proto je nejlepší chránit ji speciálním krémem a kvalitními slunečními brýlemi.
  • Pleťové sérum. Stejně jako u očního krému, je nejlepší vzít si sérum v původním obalu, aby si zachovalo své vlastnosti. Důležité je používat pouze přípravky s vitamíny nebo hydratačními složkami, např. kyselinou hyaluronovou, výtažkem z mořských řas. Přípravky s retinolem si schovejte zase až na podzim. Nezapomeňte, že sérum je velmi aktivní a mělo by se nanášet pouze večer, nikoli ráno před tím, než se hodláte vystavovat slunci.
  • Pleťová maska – SPA verze. Přestože byste si rády přibalily jak čisticí a hydratační péči, tak masku s diamantovými částečkami nebo tamtu, co svítí ve tmě, nestojí to za to. Zaprvé, opalování zlepšuje vzhled pleti, protože maskuje drobné nedokonalosti, zadruhé, na dovolené se vám stejně nebude chtít zdržovat v koupelně kvůli nanášení masky. Zatřetí, pamatujte, že jste omezeni velikostí kosmetické taštičky. Skvělým řešením je proto multifunkční výrobek, který stačí použít jen jednou nebo dvakrát týdně. Maska EnteFace pleť například vyživuje, hydratuje a zároveň ji jemně čistí a poskytuje ji mírně matující efekt. Přírodní oleje pleť zjemňují a oxid křemičitý vytahuje nečistoty z pórů a odstraňuje kožní maz a zbytky opalovacích přípravků. Tím včas brání vzniku černých teček a pupínků. Panthenol a alantoin navíc skvěle zklidňují podrážděná místa, pokud jste byli na slunci déle, než bylo nutné. Objem balení je 100 ml, takže ho můžete bez obav převážet v příručním zavazadle.
  • Pleťová maska – SOS verze. Patří sem všechny druhy plátýnkových masek. Dobrý výběr je k dispozici v prodejnách Sephora, Douglas, levnější varianty (např. z řady Garnier) najdete v drogeriích DM, Rossmann nebo Teta. Obal plátýnkové masky nezabírá téměř žádné místo, ale přesto obsahuje trochu tekutiny, takže je nejlepší dát ji také do průhledného sáčku. Je to skvělý způsob, jak pleť hydratovat přímo v letadle nebo jak jí dopřát rychlý odpočinek po dlouhé cestě.
  • Hydratační oční kapky s kyselinou hyaluronovou. Nezbytná výbava pro nositele kontaktních čoček nebo brýlí, protože voda a slunce mohou sliznice podráždit a vysušit. Vybírejte však kompaktnější balení.   
  • Balzám na rty s SPF-faktorem. Pokud dáváte přednost gelové / krémové variantě, nezapomeňte, že ji také musíte vložit do průhledné kosmetické taštičky.

Možná se to nezdá, ale správně sbalit cestovní kosmetickou taštičku není ve výsledku žádná velká věda. Sepište si předem seznam potřebných produktů nebo využijte náš check-list ☺   

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode