Články
Úvod Články Péče o mužskou pleť. Co a jak správně používat?

Péče o mužskou pleť. Co a jak správně používat?

Péče o mužskou pleť. Co a jak správně používat?

Přestože všechny luxusní kosmetické značky dnes už nabízejí i řady péče o pleť speciálně pro muže, každodenní péče o pleť je stále spíše „ženskou“ záležitostí. Muži se často omezují na produkty po holení nebo v extrémních případech tajně používají krém na obličej své partnerky, pokud se trápí se skutečně suchou pletí. Sepsali jsme detailní odpovědi na pět nejčastějších otázek týkajících se péče o mužskou pleť. 

 

Existují skutečné rozdíly mezi mužskou a ženskou pletí? 

 

Existují. Mužská pleť je například až o 25 % silnější než ženská, obvykle je poréznější s tendencí k snazší a silnější produkci kožního mazu. Vzhledem k vyšší produkci kolagenu stárne mužská pleť pomaleji. Muži navíc nemívají některé kožní problémy, které jsou specifické pro ženy – vyhýbají se jim například pigmentové skvrny, které jsou důsledkem poruchy produkce estrogenu. 

 

Liší se nějak složení kosmetických výrobků pro muže a ženy? 

 

Rozdíly jsou minimální a spočívají nejčastěji ve vůni a některých odlišnostech ve struktuře přípravků. Produkty určené pro mužskou pleť bývají drsnější, čisticí gely často obsahují exfoliační částice a tonika zase kyselinu salicylovou. Hydratační krémy jsou naopak co nejjemnější a nelepivé. Navíc jsou často vyvinuté tak, aby se daly aplikovat „za běhu“, čili aby pánové nemuseli čekat, až se produkt vstřebá. Pánské produkty se velmi často prodávají ve formě „vše v jednom“: gel na obličej a tělo, šampon na vlasy a tělo, šampon + kondicionér – výrobci pánské kosmetiky se totiž řídí zásadou, že obyčejný muž má často problém vyznat se v rozličných baleních, případně to považuje za ztrátu času.

 

Jak vypadá správná denní péče o pleť u mužů?

 

Nejjednodušší schéma péče o mužskou pleť vypadá prakticky stejně jako u žen: vyčistit, tonizovat, hydratovat. 

 

Prvním krokem je čištění. Vnější vrstva mužské pleti se mechanicky poškozuje v důsledku častého holení, protože s chloupky se odlupuje i lipidový film a zároveň se snadněji vylučuje kožní maz, což občas způsobuje záněty a vyrážky. Muži mají větší póry než ženy, a proto je třeba ráno a večer horní vrstvu pokožky pořádně vyčistit. Na obličej je lepší použít gel nebo pěnu místo mýdla.

 

Druhým krokem je tonizace. Po umytí pleti gelem nebo pěnou je třeba aplikovat tonikum. Kvalitní tonikum mastnou pleť zmatní a zároveň působí také proti zánětům a hydratuje. Dobrou volbou je bezalkoholová voda po holení, která zklidní žiletkou namáhanou pokožku.

 

Třetí krok je aplikace krému. Na závěr rituálu péče o pleť muži potřebují výživný hydratační krém. Pleť je vystavena stejnému množství stresů a zátěže jako u žen: špatné návyky, nevyvážená strava, nedostatek spánku. Kromě toho má na vnější vrstvu pokožky výrazně škodlivý vliv i pravidelné holení.

 

Jaké složky mám v kosmetických přípravcích pro muže hledat?  

 

Anti-age krém pro muže by měl obsahovat kyselinu hyaluronovou. 

 

Retinol a lipohydroxy kyselina pomáhají exfoliovat a obnovovat pleť. Vhodné jsou antioxidanty jako vitamíny A, C, E, astaxantin nebo resveratrol. Peptidy, proxyláty a energizéry, jako je adenosin a kofein, mají na pleť viditelné účinky.

 

Rostlinné výtažky a alantoin (obsažené například v masce EnteFace) a vitamíny skupiny B mají zklidňující účinek. V kosmetickém přípravku mohou být přítomny vosky a silikony pro hladký a rovnoměrný vzhled pleti.

 

Je vhodné používat i další produkty kromě čistícího gelu, tonika a hydratačního krému?

 

Pro zmírnění jemných linek a vrásek v oblasti očních víček doporučují kosmetologové používat oční krém nebo gel, který speciálně vyživuje pokožku kolem očí. Pomáhají předcházet i vzniku monoklů a oteklých očí a jsou užitečné po probdělé noci.

 

Pravidelný peeling, díky němuž bude pleť působit svěže a čistě, pomůže pleti s obnovou a regenerací a zároveň, pokud bude správně zvolený, zachová její pružnost a udrží v ní vlhkost. Peeling zároveň čistí, stahuje póry a zlepšuje krevní oběh. Stačí jej ale používat jednou týdně. 

 

Kromě gelů, pěn, pleťových vod, krémů a peelingů by měl mít muž k dispozici i opalovací krém, vyživující masku, sérum a přípravky proti zánětům, balzám na rty, přípravek proti otokům případně další produkty na jiné specifické problémy. Maska by měla přijít na řadu, když pleť potřebuje dodatečné čištění a hydrataci. Důležitý je princip působení: mastná pleť například volá po matující masce z bílého jílu s protizánětlivým účinkem, pro ostatní typy pleti je vhodná jakákoliv hydratační maska. Opravdu stačí použít ji jednou za týden a řídit se pokyny na příbalovém letáku.  

 

Kvalitní sérum je užitečné pro nasycení epidermis velkými dávkami účinných látek. Složení séra odpovídá konkrétním individuálním potřebám a musí se aplikovat kurzem dvakrát až třikrát ročně. Výsledkem je viditelné zlepšení pleti, redukce vrásek, a eliminace dalších problémů. S výběrem vhodného séra vám pomůže dermatolog nebo kosmetolog.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode