Články
Úvod Články Proč se v létě zhoršují projevy akné? Příčiny a řešení

Proč se v létě zhoršují projevy akné? Příčiny a řešení

Proč se v létě zhoršují projevy akné? Příčiny a řešení

S prvními letními slunečními paprsky vidí mnoho lidí trpících akné v zrcadle příjemnou změnu. Jakmile ale začnou venkovní teploty šplhat rapidně vzhůru, stav pleti se najednou zhorší, přičemž ke kulminaci dochází v období po prázdninách, s nástupem podzimu. Navzdory všeobecnému přesvědčení není UV záření pro pleť náchylnou k zánětům vůbec vhodné.

Kde se vzal mýtus o tom, že slunce prospívá aknózní pleti a jaká je skutečnost?

Mylná představa o prospěšnosti opalování při akné spočívá v tom, že jemné UV paprsky pomáhají pleť vyrovnávat, potlačují nadměrné vylučování kožního mazu, mají antibakteriální účinek a zlepšují mikrocirkulaci. Tyto účinky jsou ale pouze dočasné a čím delší je doba oslunění, tím se situace zhoršuje:

  • Opalování negativně ovlivňuje Langerhansovy buňky, důležitou součást epidermis, která se přímo podílí na imunitních procesech. Vystavení slunci vede ke zrychlenému uvolňování různých zánětlivých mediátorů, naruší se rovnováha buněčného dělení, pleť se začne olupovat a produkuje větší množství mazu.
  • Pokožka se zároveň vysušuje a rohovatí, což ztěžuje odvod kožního mazu. Tak vzniká živná půda pro bakterie a zrychlený průtok krve škodlivý účinek ještě umocňuje.

Vystavování se slunci tak potlačuje imunitu kůže a podporuje rychlý rozvoj i šíření bakteriálního zánětu.

Jaký je správný preventivní postup?

Ochrana pokožky speciálními kosmetickými přípravky a vyhýbání se pobytu na otevřeném slunci nestačí k tomu, abyste minimalizovali nebo nebo zcela předešli kožním problémům v horkém počasí. Preventivní opatření ale zahrnují následující:

  • Volte správné přípravky s vyšším ochranným faktorem SPF 30 a víc. Vhodnější jsou lehčí krémy a emulze.
  • V létě minimalizujte líčení. Pokud se bez make-upu neobejdete, zvolte co nejlehčí textury ( místo podkladové báze použijte například minerální pudr).
  • Teplo, vlhko a pot tvoří ideální podmínky pro bakterie, které fungují jako spouštěč zánětů. Přestože nepoužíváte žádný make-up, je důležité pleť ráno i večer pleť důkladně vyčistit jemnými přípravky. Dvakrát až třikrát týdně se vyplatí aplikovat masku EnteFace pro dlouhodobější výsledky. Obsahuje organický minerál, který pleť zmatňuje, což nejvíc ocení lidé s problematickou a mastnou pletí, a zároveň jemně odstraňuje přebytečný kožní maz a nečistoty vnějšího původu. Další plus je hydratační a vyživující účinek, abyste v horku nemuseli přetěžovat obličej dalšími kosmetickými přípravky.  
  • Během dovolené u moře byste neměli zapomínat na opláchnutí obličeje i těla od slané vody po každém koupání, jinak pleti hrozí dehydratace a poškození lipidové vrstvy.
  • Pokud používáte medicínské přípravky na léčbu akné, buďte opatrní, slunce může jejich dráždivý účinek ještě zesílit.
  • Zvláštní pozornost věnujte i systémové léčbě, například některá antibakteriální léčiva mohou zvyšovat citlivost na UV záření a vést k fototoxickým reakcím.

Obecně platí, že pro komplexní a kvalitní prevenci zhoršení akné v letní sezóně je nejlepší poradit se s dermatologem, který vám pomůže vybrat léčebnou i opalovací kosmetiku a v případě potřeby vám upraví také „sezónní“  komplexní terapii.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode