Články
Úvod Články Spálená pokožka. Co (ne)dělat?

Spálená pokožka. Co (ne)dělat?

Spálená pokožka. Co (ne)dělat?

Přestože dodržujete veškerá bezpečnostní opatření a používáte kosmetiku se správným ochranným faktorem SPF, může vás slunce pořádně spálit. Mírné spálení způsobí zarudnutí pleti, těžké může být doprovázeno horečkou, nevolností a bolestmi hlavy. Obvyklé rituály péče o pokožku nejsou při spálení od slunce vhodné. Zpracovali jsme proto seznam SOS doporučení.

Obecné pravidlo při používání opalovacího krému zní, že je třeba jej nanášet opakovaně vždy po několika hodinách znovu, a to i v případě, že jste se nekoupali. Označení „voděodolný“ znamená pouze to, že se vám během koupání nespálí části těla vystavené sluníčku (např. ramena, obličej, horní část zad). Po návratu na pláž nebo lehátko u bazénu je ale nutné ochrannou vrstvu krému obnovit. Platí také doporučení zcela se vyhýbat přímému slunečnímu záření od 11:00 do 16:00, přičemž v klimatických pásech blízko rovníku může být tento časový interval i delší. 


Proč může dojít ke spálení, přestože všechna pravidla dodržujete?
 

  • Žijete v mírném podnebí, dlouho jste se jižnímu slunci nevystavovali a vaše pleť prostě není na sluneční paprsky zvyklá.
  • Máte citlivou, velmi světlou nebo problematickou pleť, která rychle a negativně reaguje na veškeré vnější podněty, včetně slunce.
  • Jste zvyklí trávit dovolenou v jiném klimatickém pásmu, kde je slunce méně intenzivní i v „nebezpečných“ hodinách, a používáte přípravek s nedostatečnou ochranou (např. SPF 30 místo 50).

 

Jak postupovat v případě úpalu?
 

  • Pokud dojde kromě zčervenání pleti k silnému zvýšení teploty, nevolnosti a  objeví se bolesti hlavy, hovoříme o úpalu. V takovém případě je nejlepší, co nejdříve vyhledat lékaře.
  • Pokud jediný následek opalování představuje zčervenání pleti (a tedy nepříjemné pálení), můžete si s tím poradit sami.

 

Co nedělat, když se spálíte na slunci:

  1. Alespoň několik dní se přímému slunci pečlivě vyhýbejte.
  2. Udělejte své pokožce dobře: noste oblečení z jemných látek a nepoužívejte peelingy ani jiné drsné kosmetické přípravky.
  3. Nespoléhejte na babské rady: na spálenou pleť si nenanášejte zakysanou smetanou ani olej. Kysané mléčné výrobky pouze zvyšují riziko zánětu kvůli obsahu bakterií. Olej zase vytváří film, který neumožňuje pleti správně dýchat a hojit se. 

Spálené pleti nejvíce prospějete následujícími kroky:

  1. Ochlazení. Pomůže vám studená sprcha nebo obklad, případně můžete použít termální vodu. Moderní přípravky po opalování často mají chladivý efekt díky mentolu.
  2. Zklidnění. Na postižené místo naneste silnou vrstvu krému s panthenolem, alantoinem nebo bisabololem. Pomůže také plátýnková maska na bázi výtažků z centella asiatica, heřmánku nebo měsíčku lékařského. Pokud máte silně popálenou pleť, začnou se vám postížená místa za několik dní odlupovat. V tuto chvíli přijdou vhod jemné přípravky, které zvládnout hydrataci a zároveň odstraní odumřelé buňky – například maska Enteface s peelingovými křemičitými částečkami obsahující alantoin a vyživující rostlinné oleje. 
  3. Hydratace. Gel, mléko nebo sprej s označením „po opalování“ má často zklidňující i hydratační účinek. Mezi aktivní složky patří: šťáva z aloe (obsažená mimochodem také v masce Enteface), meloun, okurka, extrakt z kaktusu, bambucké máslo nebo jojobový olej.

Sluneční paprsky mohou být stejně škodlivé jako příjemné. V honbě za bronzovým opálením je příliš snadné to přehnat a spálit se. Spálení od slunce je nejen nepříjemné zarudnutím, ale představuje i obrovskou zátěž pro tělo a časem se může rozvinout v melanom. Klíčem ke zdravé pokožce je pravidelné používání kosmetiky s ochranným faktorem nejméně 30 a v případě spálení včasná pomoc.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode