Články
Úvod Články Suchá pleť. Co to znamená v praxi a jak o ni pečovat?

Suchá pleť. Co to znamená v praxi a jak o ni pečovat?

Suchá pleť. Co to znamená v praxi a jak o ni pečovat?

Hlavním charakteristickým znakem suché pleti je nedostatek vlhkosti a přirozeného kožního mazu. To se bez ohledu na roční období nemění, což je hlavní rozdíl mezi suchou a dehydratovanou pletí. Suchost je totiž trvalá vlastnost a k tomuto typu pleti zkrátka patří, zatímco dehydratace je pouze dočasný stav, který lze napravit. Pojďme se společně podívat na to, jak by vhodná péče o suchou pleť měla vypadat tak, aby přinášela úlevu a očekávané výsledky.  

Jak poznáme, že se jedná o suchou pleť?

Chcete-li zjistit, zda skutečně máte suchou pleť, navštivte kosmetický salón. Jednoduchý test si ale rovněž můžete udělat i doma: Zaškrtněte políčko u každého tvrzení, které nejlépe vystihuje stav vaší pleti:

  • Pleť je tenká a citlivá;
  • Mastný lesk se neobjevuje;
  • Póry jsou téměř neviditelné;
  • Na pleti se nevyskytuje akné ani vyrážky;
  • Pleť může být hrubší na dotek;
  • Známky stárnutí pleti se objevují v poměrně raném věku (cca 25 let).

Zaškrtli jste více bodů? Pak velmi pravděpodobně skutečně máte suchou pokožku.

Proč může pleť být suchá?

Nejčastější příčinou suché pleti je funkční porucha mazových žláz. Produkují příliš malé množství kožního mazu a tak pleť připravují o přirozenou výživu a ochrannou bariéru. Kvůli tomu se vytrácí potřebná vlhkost a pleť zůstává prakticky bezbranná vůči škodlivým vlivům prostředí.

Mezi další příčiny suchosti patří následující faktory:

  • Dědičnost. Ano, suchá pleť může být geneticky podmíněna.
  • Příliš časté opalování. Přímé sluneční světlo pokožku vysušuje a snižuje její obranyschopnost.
  • Nevhodná péče kvůli nesprávnému rozpoznání typu pleti a následný chybný výběr produktů.
  • Životní (okolní) prostředí. Např. příliš suchý vzduch v místnosti, klimatizace, silný vítr nebo mráz atd.
  • Kožní onemocnění, např. atopická dermatitida. Tento stav nevyléčí ani ty nejvýživnější krémy. Nutností jsou v tomto případně pravidelné návštěvy dermatologa.

Pravidla péče o suchou pleť

Suchá pleť bývá v mládí bezproblémová: sotva znatelné póry a žádný mastný lesk. To ovšem trvá jen do věku kolem 20-25 let, kdy se suchá pleť „projevuje“ nejčastěji. Začíná být stažená, drsná a velmi citlivá, navíc se objevují první známky stárnutí.

Nejdůležitější je tento okamžik zachytit a začít se o suchou pleť starat.

  1. Před spaním se vždy odličte a nikdy si pleť zbytečně netřete vatovým tamponem. Veškeré manipulace musí být jemné. Používejte micelární vodu, hydrofilní olej nebo pleťové mléko a poté obličej opláchněte minerální vodou nebo běžnou balenou pitnou vodou. Vyhýbejte se vodě z kohoutku.
  2. Vyhněte se kosmetickým přípravkům o obsahem retinol a jeho deriváty, které pleť výrazně vysušují.
  3. Nepoužívejte peelingy s hrubými abrazivními částicemi: suchá pleť vyžaduje k odstranění odumřelých buněk pouze jemné procedury.
  4. Pro suchou pleť je stejně důležitá výživa i hydratace. Kromě obvyklého hydratačního krému proto používejte hydratační krém s obsahem lipidů a přírodních olejů. Skvělou volbou je multifunkční přípravek, který splňuje několik úkolů najednou. Minimalizujete tak dopady na pleť, ale přesto dosáhnete požadovaného účinku. Například pleťová maska Enteface s jemnými exfoliačními částečkami odstraňuje nečistoty a odumřelé kožní buňky a zároveň hydratuje a vyživuje pleť díky extraktu z aloe, alantoinu a arganovému oleji.
  5. Nesmírně důležitá je hloubková hydratace – a právě k tomu slouží v domácích podmínkách séra. Efektivní hydrataci vaší pleti zajistí i řada salonních ošetření, například injekce kyseliny hyaluronové.
  6. Nezanedbávejte ošetření očního okolí: V případě suché pleti se jedná o obzvlášť citlivou oblast.
  7. Nezapomeňte ani na hydrataci zevnitř. Vypijte alespoň 1,5 až 2 litry vody denně.

Suchá pleť, přestože tomu mnohé zpočátku nenasvědčuje, vyžaduje stejně důkladnou péči jako například pleť problematická nebo smíšená. Důležité je, nesplést si dehydrataci se suchostí, neboť k dehydrataci může docházet u jakéhokoliv typu pleti. Pravidelná denní péče pomoci multifunkčních vyživujících a hydratačních kosmetických přípravků výrazně zmírňuje známky suchosti a pomáhá udržet zdravý vzhled vaší pleti.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode