Články
Úvod Články Tmavé kruhy pod očima. Příčiny a řešení.

Tmavé kruhy pod očima. Příčiny a řešení.

Tmavé kruhy pod očima. Příčiny a řešení.

Mnoho z nás se někdy setkalo s tmavými kruhy pod očima. A je pravda, že vidět je po ránu nikoho nepotěší. Pokud se objeví čas od času, není to tak strašné, ale co dělat, pokud se objevují dlouhodobě nebo zůstávají pod očima trvale? Co to může zapříčiňovat?

Tmavé kruhy pod očima jsou často spojovány s únavou nebo bezesnými nocemi, ale někdy mohou ukazovat i na zdravotní potíže. Kůže pod okem je díky své anatomii velmi tenká a viditelnost kapilár a cév pod ní jí sama o sobě dodává tmavší barvu. Když si však všimneme výrazně tmavšího odstínu, znepokojí nás to a snažíme se ho všemožně zbavit.

 

Příčiny tmavých kruhů

 

            Na jejich vzniku se může podílet několik faktorů.

 

1.     Životní styl

  • Mezi příčiny patří neustálý nedostatek spánku, stres, nezdravá strava, alkohol a kouření.
  • Nedostatek spánku a stres způsobují, že pleť vypadá bledě a nezdravě a kruhy pod očima jsou jejich věrným přítelem.
  • Nevyvážená strava, dehydratace a špatné návyky přispívají k úbytku vitamínů a živin, kvůli čemuž pleť trpí nedostatkem prvků důležitých pro zářivý vzhled.
  • K tomu patří také časté vysedávání u počítače, které jen přispívá k únavě a namáhání očí.

 

 

 

            Co byste měli v takovém případě dělat? Dávejte si pozor na své špatné návyky a snažte se zlepšit svůj životní styl. Pijte hodně vody a nezapomeňte, že to bude mít pozitivní vliv nejen na tmavé kruhy pod očima, ale také na Vaše celkové zdraví :).

 

2.     Přirozené příčiny

  • Na vzniku tmavých kruhů pod očima se podílejí také genetické predispozice.
  • Náchylnější jsou také osoby se štíhlou postavou nebo lidé se světlou pletí.
  • Tmavé kruhy téměř vždy doprovázejí změny související s věkem. Je to způsobeno ztenčením a ochabnutím kůže v oblasti dolních víček a úbytkem podkožního tuku.

 

 

            Co byste měli v takovém případě dělat? V takových případech mohou pomoci kosmetické zákroky. Požádejte o radu Vašeho dermatologa nebo Vaši kosmetičku.

 

3.     Možné onemocnění

Kruhy pod očima mohou ukazovat na celou řadu zdravotních potíží, jako jsou např.:

  • selhání ledvin nebo srdce;
  • kardiovaskulární onemocnění;
  • žlučníkové kameny;
  • chudokrevnost;
  • alergie;
  • intoxikace a/nebo střevní infekce.

 

 

 

 

 

            Co byste měli v takovém případě dělat? Pokud tmavé kruhy nejsou Vaším jediným problémem, vyplatí se okamžitě navštívit lékaře pro včasné zjištění příčiny.

 

4.     Nesprávná péče o pokožku očí

            Někdy se může na Vaší pleti podepsat nesprávná péče o pleť očí. A protože pokožka pod očima je nejtenčí a nejjemnější ze všech, objeví se na ní tento problém nejrychleji. Dávejte si pozor i na to, jak si myjete obličej –buďte k této oblasti šetrní a myjte se studenou vodou, jelikož horká voda může otoky ještě více zhoršit.

            Používejte krémy s retinolem (vitaminem A), jelikož zvyšuje syntézu kolagenu a pomáhá vyhlazovat pokožku. Kromě toho, vitamin A zvyšuje průtok krve do tkání, zvyšuje jejich hustotu a tmavé oblasti jsou méně nápadné. V tomto případě můžete také použít masku EnteFace, která obsahuje retinol a její přidání do rutiny při péče o pleť Vám bude nápomocná s problémem tmavých kruhů pod očima.

GoPay Verified by VISA VISA Electron Maestro MasterCard MasterCard Electronic MasterCard SecureCode